adwokat rozwód Łódź
Rozwód z orzekaniem o winie – co warto wiedzieć?

Posiłki dla pracowników – tak czy nie?

Posiłki dla pracowników – tak czy nie?

Catering dla firm od kilku lat cieszy się popularnością w większych miastach i sporych rozmiarów firmach. Jest to uwarunkowane przede wszystkim renomą marki, troską o pracowników i wspieraniem ich. Takie działanie pracodawcy jest bardzo dobrze oceniane przez pracowników i przekłada się na ich lojalność.

Posiłki w firmie – zalety

Catering dla firm jest obowiązkowy dla pracowników wykonujących obowiązki zawodowe w szczególnie uciążliwych warunkach. Mowa o pracach w wysokich albo niskich temperaturach, działaniach związanych ze sporym wysiłkiem fizycznym czy obciążonych ogromnym wydatkiem energetycznym. Posiłki są przekazywane osobom pracującym na zewnątrz w miesiącach od listopada do końca marca. Chociaż jedzenie warto zapewnić pracownikom, kiedy warunki pracy nie są wcale uciążliwe.

Pełnowartościowy posiłek stanowi doskonałe źródło energii, co przekłada się na większe zaangażowanie w pracę, brak problemów z koncentracją i uniknięcie nerwowości. Zatrudnione osoby nie muszą iść na miasto w celu kupna lunchu, przez co poświęcają więcej czasu na pracę. Catering dla firm pozwala pozostać w miejscu pracy, odpocząć i zrelaksować się w gronie współpracowników, zamiast biegać po mieście i szukać dobrego miejsca na lunch.

Kupowanie jedzenia dla pracowników a relacje z szefem

Pracodawca kupujący jedzenie dla pracowników ma bardzo dobrą opinię, a zatrudnione osoby zyskują jeszcze lepszą motywację do pracy. Pracownicy wiedzą, że właściciel firmy troszczy się o nich i dba o zaspokojenie ich potrzeb, co skutecznie zachęca ich do generowania jeszcze większych zysków.

Catering dla firm to gwarancja wydajności. Jedzenie o stałych porach umożliwia zaplanowanie całego dnia, co zmniejsza występujący u pracowników stres. Wspólne posiłki to doskonały sposób, żeby wzmocnić więzi w firmie i poznać ze sobą wszystkie zatrudnione osoby.

Jedzenie dla pracowników wiąże się dla nich ze sporą oszczędnością, gdyż nie muszą kupować obiadu albo przygotowywać go w domu przez przyjściem do pracy. Z kolei pracodawca otrzymuje 190 zł dofinansowania na posiłki dla zatrudnionych osób i od tej kwoty nie ma obowiązku pokrywania składek ZUS.